Sambal Belacan ( ala Paloh )
Siapa yang tidak kenal dengan sambal
belacan. Ia merupakan makanan ringkas yang dicampur dengan nasi beserta
ulam-ulaman untuk mendapatkan rasa pedas terhadap makanan. yuk pelajari
cara bagaimana menghasilkan resep sambal belacan.
Bahan-bahan ( 4 org )
- Lesung batu besar
- Cabe peranggi 6 (buang biji & hiris halus)
- Bawang putih 1 biji (hiris halus)
- Limau calong 1-2 biji (amik jus)
- Belacan 1 sudu teh
- Gula & Garam secukup rasa
Cara-cara
- Masukkan cabe , bawang yg dihiris & belacan dlm lesung batu
- tumbuk sampai halus, masukkan gula & garam, atau penyedap rasa lain.
- perasakan limau calong ikut selera masing-masing
- Sedia utk dihidang, bau sambal belacan dah meningkatkan selera makan, apalagi pakai belacan jeruju (Paloh ) sambil cicah sambal & ulam.. hehe pucuk simpur tambah daun pepaya muda.......wow.... berasap telinga....
Tidak ada komentar:
Posting Komentar