YANG MENARIK

Senin, 17 Desember 2012

Saddapnye Sambal Belacan

 Sambal Belacan ( ala Paloh )

Siapa yang tidak kenal dengan sambal belacan. Ia merupakan makanan ringkas yang dicampur dengan nasi beserta ulam-ulaman untuk mendapatkan rasa pedas terhadap makanan. yuk  pelajari cara bagaimana menghasilkan resep sambal belacan.

Bahan-bahan ( 4 org )

  • Lesung batu besar
  • Cabe  peranggi  6  (buang biji & hiris halus)
  • Bawang putih 1 biji (hiris halus)
  • Limau calong 1-2 biji (amik jus)
  • Belacan 1 sudu teh
  • Gula & Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Masukkan cabe , bawang yg dihiris & belacan dlm lesung batu
  2. tumbuk sampai halus, masukkan gula & garam, atau penyedap rasa lain.
  3.  perasakan limau calong  ikut selera  masing-masing
  4. Sedia utk dihidang, bau sambal belacan dah  meningkatkan selera makan,  apalagi pakai belacan jeruju (Paloh ) sambil cicah sambal & ulam.. hehe pucuk simpur tambah daun pepaya muda.......wow.... berasap telinga....

Tidak ada komentar:

Posting Komentar